Karczma "Nad Sandelą" położona jest w Lubawie nad rzeką Sandela - stąd jej nazwa. Powstała w roku 1979, a od 2000 roku właścicielami są Agnieszka i Wiesław Mergalscy. Cały obiekt zachowuje charakter ludowej karczmy. Posiada salę konsumpcyjną na 120 osób oraz mniejszą salę myśliwską.
Gwarantujemy profesjonalną obsługę i organizację imprez okolicznościowych. Zapewniamy doskonały smak naszych potraw oraz polecamy wyśmienite potrawy kuchni staropolskiej. Gorąco polecamy również nowości kulinarne. Dużą popularnością cieszą się indyki pieczone w całości, szynka z pieca oraz pieczone prosie. Nasi Goście zachwycają się smakiem naszych dań oraz dekoracją sporządzonych potraw. Co roku z początkiem maja rozpoczynamy wielkie grillowanie, majówki oraz imprezy biesiadne.
Specjalizujemy się w kuchni staropolskiej, a nasi stali Goście chwalą sobie przede wszystkim jakość i smak potraw, mówiąc, że "smakuje jak w domu". Jest w tym wiele prawdy, gdyż pomimo wprowadzania wielu nowinek kulinarnych bazujemy na tradycyjnych recepturach, a większość potraw pochodzi z naszej produkcji: pierogi, uszka, własnego wyrobu wędliny. W karcie posiadamy szeroki wybór dań mięsnych, ryb, dziczyzny i specjalności.
Od wielu lat obsługujemy zagraniczne i polskie grupy turystyczne organizując zarówno posiłki typu lunch, jak i kolacje przy muzyce.
Bierzemy aktywny udział w wielu konkursach i festiwalach gastronomicznych, dzięki którym mamy wiele osiągnięć kulinarnych:
- 19 Pucharów Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego (Warmia, Mazury, Powidle) za I miejsca w poszczególnych konkursach organizowanych przez Urząd Marszałkowski
- 6 razy zajęliśmy II miejsce w w/w konkursach
- 4 razy zajęliśmy III miejsce w w/w konkursach
- oprócz tych nagród otrzymaliśmy liczne wyróżnienia, Puchary Publiczności, Nagrody Specjalne i Statuetki.
Przygodę z cateringiem zaczęliśmy w 2012 roku, wtedy to zaopatrzyliśmy się w niezbędny sprzęt, z czego najważniejszym zakupem były wielkie kotły i grille, dzięki którym możemy obsługiwać imprezy nawet na 3000 osób.